Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Нові вигадки росіян про події на Курщині

Центр протидії дезінформації продовжує відстежувати російський інформаційний простір і викривати нові фейкові новини та маніпуляції, які ворог поширює щодо подій у Курській області.

ЦПД зафіксував чергову хвилю дезінформації навколо таких тем:

«Розстріли своїх». Щоб підірвати бойовий дух українців та дискредитувати ЗСУ, російська пропаганда розповідає, нібито українські командири у Курській області розстрілюють своїх підлеглих за відмову виконати наказ.

«Атака на пенсіонерів». Пропагандисти створили сюжет про роботу бойових медиків на Курщині, де йдеться про порятунок двох пенсіонерів після нібито атаки українського дрона на їхнє авто. Однак у сюжеті показано лише надання допомоги пораненим російським військовим, а не пенсіонерам.

«Геноцид». Російська пропаганда продовжує поширювати «свідчення очевидців» про «воєнні злочини українців» у Суджі на Курщині. У відео «очевидці» розповідають про «українських нацистів, які розстрілюють усіх без розбору» та нібито прагнуть винищити російський народ. Операція на Курщині триває майже місяць, але жодних доказів цих «звірств українців» так і не було надано.

«Мародерство на Курщині». Поширюється відео україномовного блогера, який стверджує про масове мародерство у Курській області, посилаючись на повідомлення від пораненого українського військового. Ця інформаційна операція націлена на українську аудиторію, щоб посіяти сумніви щодо дій нашого військового керівництва. У відео використовуються наративи, які вже давно активно просуваються російською пропагандою, – про те, що курська операція є «змовою», а бійцям ЗСУ слід воювати не на Курщині, а на Донбасі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись