Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито захопили торговий центр у Харкові та перетворили його на військову базу

Пропагандисти поширюють інформацію, що під час ракетного удару Росії по Харкову було уражено об'єкти націоналістичного батальйону «Азов», зокрема торговий центр, де військові нібито організували свою базу. Втім це - фейк.

Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони зʼясували, що це типовий прийом російської пропаганди. Росія цілеспрямовано атакує цивільні об'єкти в Україні, здійснюючи акти терору. Щоразу, коли російська ракета вражає лікарню, школу, торговий центр або поштове відділення, пропагандисти заявляють, що це був «військовий об'єкт» або «база Азову».

У такий спосіб окупанти намагаються перекласти відповідальність на Україну, стверджуючи, що «ЗСУ використовують цивільні об'єкти та населення як "живий щит"».

Насправді, 1 вересня російські терористи навмисно завдали ракетного удару по торговому центру, Палацу спорту та одному з відділень «Нової пошти» в Харкові. За словами мера міста Ігоря Терехова, внаслідок обстрілу цих об'єктів постраждало 44 людини, серед них семеро дітей, найменшій дитині всього три місяці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись