Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Що писали анонімні телеграм-канали про арешт Дональда Трампа

4 квітня експрезидента США Дональда Трампа формально заарештували, щоб у суді предʼявити йому обвинувачення за 34 пунктами у межах кримінального провадження щодо фінансових махінацій. Ідеться про маніпуляції коштами, призначеними для кампанії Трампа під час президентських виборів 2016 року. Випадок став першим в історії кримінальним провадженням, відкритим проти президента США. Цей інфопривід зацікавив авторів анонімних телеграм-каналів, що поширюють проросійську риторику. «Детектор медіа» виокремив із їхніх дописів головні меседжі. 

1. Арешт Трампа варто розцінювати як втручання американської влади у президентські вибори

Пропагандисти стверджують, що арешт Дональда Трампа є витівкою демократів при владі. Мовляв, опоненти бояться сильнішого конкурента, а процес невипадково припав саме на початок його нової передвиборчої кампанії.

У такий спосіб автори подібних дописів підігрують меседжу самого Трампа, що результати американських президентських виборів легко підтасувати. Це він стверджував під час свого програшу на виборах 2020 року, називаючи їх сфальшованими. Станом на 2021 рік Дональд Трамп фігурував у низці кримінальних справ не лише як свідок, тому нове кримінальне провадження проти нього не можна назвати раптовим. Зокрема, йдеться про справи щодо фінансових махінацій у фонді Trump Organization, махінації з податковими документами, нехтування Конституцією США під час перебування на посаді президента, перевищення повноважень, сексуальні домагання та шахрайство під час розподілу сімейного спадку. Однак американське законодавство не забороняє вести передвиборчу кампанію навіть із підозрою у кримінальній справі, чим зараз і користується Дональд Трамп. 

2. Якщо Трамп переможе на наступних виборах, треба заарештувати Джо Байдена за махінації його сина в Україні та зняти санкції з Деркача й Дубінського

Пропагандисти стверджують, що чинний президент США Джо Байден має значно більше гріхів ніж Трамп. Мовляв, прикладом цьому є ситуація з українською компанією Burisma, якою керував Хантер Байден — син американського президента. Ба більше, за словами пропагандистів, Трамп за умови свого повернення у Білий дім мусить зняти санкції з українських екснардепів Андрія Деркача та Олександра Дубінського, бо буцімто вони мали рацію й намагалися викрити оборудки Байдена.

У такий спосіб пропагандисти підмінюють поняття й відвертають увагу від дій Трампа. Мовляв, Трамп поганий, але інші — ще гірші. Деталі скандалу щодо Burisma вже активно обговорювалися під час оголошення імпічменту Дональду Трампу у 2019 році, коли він намагався тиснути на Президента України Володимира Зеленського. Трамп вимагав пришвидшення розслідування у справі Burisma в обмін на військову та фінансову допомогу. 

3. Суддя, який веде справу Трампа, некомпетентний

У своїх повідомленнях пропагандисти посилаються на матеріали Politico про те, що суддя, який веде теперішнє провадження проти експрезидента США, упереджений, тому розгляд справи є несправедливим і його не можна визнавати легітимним. Такі висновки автори повідомлень роблять на основі того, що суддя виніс невтішні для Трампа вироки у низці інших справ, повʼязаних із фінансами експрезидента та його установ. Однак вони надумані, оскільки зроблені суто на основі вищезгаданих тверджень. 

Поширюючи такі меседжі, пропагандисти хочуть показати, що американська судова система корумпована і що їй не можна довіряти. Мовляв, США нас повчають, а у самих купа проблем. Утім пропагандисти знову виривають конкретні висловлювання з контексту. В оригінальних матеріалах на цю тему йдеться, що суддя не є упередженим. Навпаки розповідається, що він ліпше підходить для цієї справи через значний досвід зі справами, де фігурує Трамп. 

4. Тепер у США забудуть про війну в Україні

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику, стверджують, що справа Дональда Трампа приверне увагу в інфопросторі Сполучених Штатів, тож українці вже можуть забути про підтримку з боку США. Мовляв, усі тепер думатимуть про вибори 2024 року й про долю Трампа. 

Так автори меседжів прагнуть показати, що Сполучені Штати поступово дистанціюються від війни в Україні. Однак наступне очне засідання по цій справі Трампа відбудеться аж у грудні цього року. Відповідно, далі Трамп привертатиме увагу світу лише в межах своєї президентської кампанії. Натомість війна в Україні є одним із головних питань серед програм потенційних кандидатів і навіть Трамп його не оминає. 

5. Навіть якщо Трампа визнають винним, максимум, що він отримає — це штраф

Пропагандисти стверджують: Трампа ніхто не посадить, за фінансові махінації ув'язнень не дають, тому хвилюватися не варто. 

У цьому випадку вони применшують проблему та залишають сподівання на повернення Трампа до Білого дому. Під час перших днів повномасштабного вторгнення Росії експрезидент хвалив Путіна, а зараз під час своєї передвиборчої кампанії повторює, що закінчив би війну за 24 години. Численні розслідування під час його президентської каденції доводили звʼязки Трампа із Росією, що впливало на його політичні рішення. Цим і пояснюються надії росіян — Трамп може ізолювати США від війни в Україні та грати на користь Росії. Втім, теперішнє провадження є кримінальним, а не адміністративним, і у його результаті експрезидента справді можуть запроторити за ґрати. Однак американське законодавство не забороняє вести передвиборчу кампанію навіть звідти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись