Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росіяни дуже болісно переносять війну в Україні й є заручниками ситуації

В українському сегменті соцмереж, зокрема, у тіктоку, а також у ЗМІ, поширюють уривки інтерв'ю російського актора Смольянінова, яке той дав у програмі "Скажи Гордєєвій". Він стверджує, що насправді багато росіян переживають через війну в Україні, але бояться виходити на мітинги проти війни й відчувають себе у заручниках. "Коли ти в заручниках, у тебе є два варіанти: або тікати, якщо ти можеш, або залишатися і любити все таким, як є. І пісні співати хвалебні. І чим більше ненавидиш, тим голосніші пісні", — сказав Смольянінов в інтерв'ю. Також в інтерв'ю актор згадав про своїх родичів в Україні й про те, як проводив тут своє дитинство — у бабусі й дідуся. Крім цього, він додав, що попри все, що відбувається в Україні, попри вбивства цивільних людей й жахливі руйнування міст, він не відчуває провини, адже не він приймав рішення вводити війська на територію України. Він вважає, що за це несуть відповідальність конкретні люди. Ті, які підписували накази. Актор також якоюсь мірою виправдовує президента Путіна кажучи, що все його життя можна назвати "спеціальною операцією" й стверджуючи, що рішення напасти на Україну було для Путіна результатом так званого пошуку ворогів.

Відзначимо, останнім часом у соціальних мережах з'являється все більше дописів від відомих росіян про те, що вони люблять Україну, мають тут родичів, не підтримують війни й не віддавали наказів нападати. У такий спосіб у суспільстві знову хочуть сформувати образ так званих хороших росіян, які не винні у війні, не підтримують агресії, й нібито нічого не можуть вдіяти з тим, що керівництво Росії вирішили розв'язати війну. Однак це — груба маніпуляція, яка створюється для того, щоби відвернути увагу українців від звірств росіян й ніби показати знову, що росіяни та українці — братські народи, які готові співчувати один одному. Насправді ж чимало росіян підтримують агресію Росії проти України. Такий висновок можна зробити за даними соціологічних та журналістських опитувань росіян. Також очевидно, що росіяни не роблять спроб припинити війну в Україні, адже мітинги, які проходили у перші тижні війни, були нечисельними, а зараз взагалі припинилися. Не тільки Путін винен у війні в Україні, а й кожен росіянин та росіянка. Більше про це читайте у матеріалі "Детектора медіа".

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись