Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни брешуть, що в Україні священника УПЦ МП хочуть посадити за «кілька рублевих купюр»

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що СБУ під час обшуку у Свято-Введенському монастирі в Києві знайшла кілька рублевих купюр, і на підставі цього повідомила про підозру архимандриту Володимиру (УПЦ МП). Через це йому нібито загрожує п’ять років в’язниці з конфіскацією майна. 

Проте ця інформація не відповідає дійсності, пише StopFake. В офіційному повідомленні від СБУ йдеться, що вона справді повідомила про підозру одному із кліриків УПЦ МП. Водночас причиною цьому стали зовсім не «кілька рублевих купюр», а виправдання священнослужителем війни Росії проти України та поширення ним фейків про суспільно-політичну ситуацію в Україні. 

Клірика звинувачують за частиною 2 статті 436-2 Кримінального кодексу України. Вона визначає покарання за виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України через поширення відповідних матеріалів. Якогось покарання за зберігання російських рублів за цією статтею не передбачено, як це не передбачено й будь-якими іншими статтями Кримінального кодексу України.

Росіяни продовжують створювати фейки конфесійної тематики у відповідь на ухвалений в Україні закон про заборону релігійних організацій, які мають керівний центр у Росії. Раніше ми писали про меседжі, які просуває Росія, реагуючи на заборону РПЦ в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись