Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дезінформація про побиття в Івано-Франківську чоловіка, який став «мовним інспектором»

У мережі поширюють повідомлення, що в Івано-Франківську нібито побили чоловіка, який долучився до команди «мовних інспекторів». На цей інцидент буцімто пожалілася його дружина, опублікувавши відповідний допис у фейсбуці. Також вона нібито написала «заяви й скарги» у відповідні органи.

Однак Центр протидії дезінформації після верифікації цієї «новини» в Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області, повідомив, що за останній час в місті не було жодних повідомлень щодо будь-яких злочинів, скоєних на мовному підґрунті.

«Мовний патруль» ― це волонтерська ініціатива мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Її ідея полягає в тому, що волонтери толерантно робитимуть зауваження при вживанні російської мови й пропонуватимуть відвідати мовні курси. Водночас у «мовних інспекторів» не буде якихось особливих повноважень, вони не каратимуть порушників.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував цю ініціативу, наголосивши, що Івано-Франківськ був єдиним обласним центром, у якому не було мовної програми, тому мер може створювати робочі групи, які стежитимуть за дотриманням мовного законодавства.

Російська пропаганда поширює подібні фейки задля створення ілюзії розколу в українському суспільстві навколо мовного питання. Раніше ми фіксували дезінформацію, що в ЛНУ ім. Івана Франка відкрили набір до команди «мовних інспекторів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись