Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіян в Україні позбавили права бути росіянами та розмовляти російською.

Про це сказав голова російського конституційного суду Валерій Зорькін. Мовляв, 12 мільйонів росіян, які проживали на території Криму та декількох областей, що увійшли до складу України після розпаду радянського союзу, залишились «без жодних юридичних гарантій». На думку Зорькіна, через дії «київського нацистського режиму» ці люди буцімто були позбавлені прав на «національну ідентичність та рідну мову». Це — неправда.

Права на національну ідентичність та рідну мову мешканців Криму були закріплені в 10 статті Конституції Криму. Що ж до українського законодавства, то Закон України «Про права національних меншин» гарантує «незалежно від національного походження рівні політичні, соціальні, економічні та культурні права і свободи, підтримує розвиток національної самосвідомості й самовиявлення». Росіяни є найбільшою національною меншиною в Україні, але не лише вони, а й решту меншин у рівній мірі мають право на самоідентичність. У цьому ж Законі сказано, що «громадяни України повинні поважати мови, культури, традиції, звичаї, релігійну самобутність українського народу та всіх національних меншин». Національним меншинам гарантоване й право на здобуття освіти рідною для них мовою, але паралельно з обов'язковим навчанням державною мовою. Тобто Україна прагне, щоб її громадяни знали державну мову і в жодному разі не забороняє використовувати будь-яку іншу мову. Росіяни ж постійно повторюють маніпулятивний меседж про «захист російськомовного населення від націоналістів». Ба більше, він став однією з надуманих причин вторгнення Росії до України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись