Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна примусово мобілізує білорусів в полк «Кастуся Калиновського».

У соціальних мережах поширюють нібито наказ Державної міграційної служби України, згідно з яким територіальні підрозділи цієї Служби мають сформувати списки білорусів призовного віку, що знаходяться в Україні. Однак, цей «документ» — підроблений.

Відповідно до українського законодавства примусовий призов іноземців не можливий. Іноземні громадяни виключно добровільно можуть піти на військову службу до ЗСУ за контрактом. Власне, підрозділ ЗСУ «Полк імені Кастуся Калиновського» є об’єднанням кількох добровольчих організацій, учасники яких білоруси. Всі вони добровільно підписали контракт на службу в українській армії. Суть «наказу» суперечить українському законодавству, а формат не відповідає стандартним вимогам форматування. Ба більше, у документі багато орфографічних помилок У фейковому наказі також є печатка ДМСУ, яку не використовують в аналогічних документах з 2017 року. Перевірку «документу» провели фактчекери StopFake.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись