Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Різко зріс потік українців, які тікають на зайняту Росією територію

Про це вийшли сюжети на російському телебаченні, зокрема пропагандисти поїхали до села Василівка Запорізької області – єдиного офіційного контрольно-пропускного пункту на лінії фронту, де люди виїжджають з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької й Херсонської областей, а в деяких випадках і навпаки.

Пропагандисти звісно звернули увагу лише на тих людей, які їдуть на окуповану територію і запевняють, що останнім часом потік біженців з українського боку збільшився майже вдвічі. Мовляв, хтось їде відвідати родичів, чи у справах, багато хто має багаж, що означає, їде надовго. Це – неправда.

Як повідомили фактчекери з сайту The Insider, у таких «новинах» не вказують, в порівнянні з яким моментом збільшився потік охочих відвідати окуповану територію. Також зовсім незрозуміло, чому це називають потоком біженців, якщо сам автор сюжету визнає, що хтось відвідує рідню, а хтось їде у справах. Окрім того, замовчують, що напередодні російська сторона на кілька днів закрила пункт пропуску з питань безпеки.

В той самий час херсонський журналіст Костянтин Риженко їхав через Василівку з окупованої території. Свій досвід він описав на сайті «Радіо Свобода». За його словами, людей настільки багато, що доводиться стояти у живій черзі по кілька днів, тож він радить брати з собою каремат і ковдру чи спальник, а ліпше навіть намет. «У ній спати зручніше та комфортніше, ніж у машині чи автобусі», – ділиться Риженко.

Пропагандисти поширюють інформацію про нібито збільшення потоку українських біженців у бік Росії, щоб показати, що там «безпечніше та де готові допомогти». У такий спосіб вони виправдовують повномасштабне вторгнення в Україну і злочинну мету «денацифікації» України.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись