Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Різко зріс потік українців, які тікають на зайняту Росією територію

Про це вийшли сюжети на російському телебаченні, зокрема пропагандисти поїхали до села Василівка Запорізької області – єдиного офіційного контрольно-пропускного пункту на лінії фронту, де люди виїжджають з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької й Херсонської областей, а в деяких випадках і навпаки.

Пропагандисти звісно звернули увагу лише на тих людей, які їдуть на окуповану територію і запевняють, що останнім часом потік біженців з українського боку збільшився майже вдвічі. Мовляв, хтось їде відвідати родичів, чи у справах, багато хто має багаж, що означає, їде надовго. Це – неправда.

Як повідомили фактчекери з сайту The Insider, у таких «новинах» не вказують, в порівнянні з яким моментом збільшився потік охочих відвідати окуповану територію. Також зовсім незрозуміло, чому це називають потоком біженців, якщо сам автор сюжету визнає, що хтось відвідує рідню, а хтось їде у справах. Окрім того, замовчують, що напередодні російська сторона на кілька днів закрила пункт пропуску з питань безпеки.

В той самий час херсонський журналіст Костянтин Риженко їхав через Василівку з окупованої території. Свій досвід він описав на сайті «Радіо Свобода». За його словами, людей настільки багато, що доводиться стояти у живій черзі по кілька днів, тож він радить брати з собою каремат і ковдру чи спальник, а ліпше навіть намет. «У ній спати зручніше та комфортніше, ніж у машині чи автобусі», – ділиться Риженко.

Пропагандисти поширюють інформацію про нібито збільшення потоку українських біженців у бік Росії, щоб показати, що там «безпечніше та де готові допомогти». У такий спосіб вони виправдовують повномасштабне вторгнення в Україну і злочинну мету «денацифікації» України.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join