Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Клієнтами російськомовних турбюро в Німеччині за відсутності громадян Росії стали біженці з України

Таку тезу поширило проросійське інтернет-видання в Україні «Страна.ua». Воно посилається на Deutsche Welle.

«Страна.ua» пише, що українських біженців приваблюють невисокі ціни у російськомовних туристичних фірмах і що їх не бентежить російська мова персоналу та вивіски «Ми розмовляємо російською».

Однак це не відповідає дійсності. Деякі українські біженці у Німеччині справді скористалися послугами одного російськомовного туристичного бюро у Бонні, але не тому, що воно російськомовне, а тому, що працівники цього бюро подорожей змінили формат бізнесу і вирішили підтримати та допомогти українцям.

Як каже представниця того бюро, багато їхніх екскурсій фінансують благодійні організації в Кельні та в Бонні. Їй довелося багатьох українців переконувати, що немає нічого ганебного в тому, що вони замість того, щоб сидіти в гуртожитках для біженців, з'їздять на один день до Амстердама.

Окрім того, представниця турбюро розповіла, що в українців у Німеччині немає русофобії, вони чітко можуть відокремити росіян, які засуджують війну, від тих, хто підтримує путінський режим і військову агресію проти України.

«Деякі жінки розповідали Ірині про те, що вони в Німеччині стикалися і з ворожим до них ставленням з боку російськомовних жителів, це переважно ті, хто і тут дивиться російські пропагандистські телеканали та повірили в те, що Путін бореться з "нацистами та бандерівцями"», – йдеться у статті.

Тобто ця історія про те, як бюро подорожей змінило формат роботи й вирішило допомогти українським біженцям, аніж про те, що українці стали клієнтами російськомовних турбюро і їм байдуже, що там розмовляють російською.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись