Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Радіоактивна хмара з України нібито рухається на Польщу

Українські та російські ЗМІ поширили інформацію про лісову пожежу в районі Чорнобильської зони відчуження. Пропагандисти підхопили цю новину та використали її для залякування західної авдиторії, мовляв, Україна загрожує світові ядерним забрудненням, адже радіоактивні частки з України вже рухаються на Польщу. Однак це ― фейк, пишуть журналісти з проєкту StopFake.

Справді, 3 вересня 2024 року на території зони відчуження спалахнула лісова підстилка. Станом на 9 вересня ліквідація пожежі триває. «Наразі на місці працюють 399 рятувальників, 103 одиниці техніки від ДСНС, залучених із різних куточків України, а також 17 одиниць техніки від лісового господарства», ― ідеться в сьогоднішньому повідомленні ДСНС у телеграмі.

Проте радіаційний фон у зоні відчуження в нормі ― на території країни посилено контроль за радіаційними показниками, зазначає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Автоматизована система контролю радіаційного стану здійснює безперервний моніторинг у 39 пунктах, передаючи дані до диспетчерського центру щогодини, а в умовах надзвичайної ситуації – щохвилини. Також радіаційний фон контролює оперативна група радіаційної розвідки ДСП «Екоцентр». Усі показники радіаційного фону перебувають у нормі. 

У Київській міській державній адміністрації також не фіксують жодних відхилень від норми. Станом на сьогодні, 9 вересня, рівень забрудненості атмосферного повітря в столиці низький, а радіаційний фон по всьому місту – у нормі. 

Українські дані підтверджує й незалежний чеський ресурс моніторингу погоди Windy. Згідно з інтерактивною картою, що працює в режимі реального часу, в Україні основні параметри забруднення повітря, а також рівень радіаційного фону перебувають у допустимих межах. Над Україною немає жодних «радіоактивних хмар».

Цим фейком росіяни прагнуть дискредитувати Україну, стверджуючи, що вона несе загрозу ядерного забруднення для світу. Мета подібних заяв ― змусити країни-партнерки відмовитися від України та залишити її без будь-якої допомоги у війні проти Росії. 

Нещодавно ми вже фіксували схожий російський фейк. Тоді пропагандисти писали, що на Чорнобильській АЕС нібито стався викид радіоактивних елементів і хмара рухалася на Київ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись