Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові «за 500 тисяч доларів забезпечили успішний удар Росії по Полтаві»

У прокремлівських медіа поширювали «новину», мовляв, удар по Інституту зв’язку в Полтаві був успішним завдяки інформації, яку передали російській розвідці самі ж українські військові. Пропагандисти стверджують, що про це написали у Forbes: «Видання зазначає, що Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ добре оплачує такі послуги. Так, за інформацію щодо Полтави нібито було сплачено гонорар у розмірі до 500 тисяч доларів».

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляють у проєкті StopFake. В українській та англомовній версії Forbes, окрім самої новини про російську атаку по Інституту зв’язку в Полтаві, жодних інших матеріалів на цю тему не публікували. Також і в російській версії журналу немає відповідної «новини».

Пропагандистські ресурси, які поширювали цю дезінформацію, не надавали будь-яких посилань на доказові матеріали. Жодне інше авторитетне медіа не публікувало цю «новину», хоча таку інформацію відразу б підхопили багато джерел, адже будь-які дані про навідників, колаборантів одразу з’являються в українських новинах. Наприклад, про навідника на Харківську військову адміністрацію, якого засудили до довічного ув’язнення. 

Тобто це чергова вигадка росіян, у якій вони використали бренд відомого журналу, щоб надати фейку більшої правдоподібності.

3 вересня 2024 року Росія завдала ракетного удару по Полтавському військовому інституту зв’язку та лікарні, розташованій поблизу. За офіційними даними внаслідок ударів балістичними ракетами 55 людей загинуло, понад 320 було поранено.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись