Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пропагандистські ресурси поширюють відео, на якому «українські військові катують російських військовополонених»

Прокремлівські телеграм-канали поширюють відеоролик, на якому нібито військові ЗСУ знущаються з полонених російських солдатів у Курській області. На оприлюднених кадрах присутні декілька зв’язаних чоловіків у російській військовій формі. Також на відео є буцімто український військовий, який катує електричним струмом одного з чоловіків, прив’язаного до металевого стільця.

Скриншот ЦПД

Центр протидії дезінформації провів дослідження щодо поширення цього відео та з’ясував, що низка російських «воєнкорів» отримали пропозицію його опублікувати від анонімних користувачів в особистих повідомленнях. Проте через очевидний постановний характер відео навіть найвідданіші пропагандисти відмовилися розміщувати цей фейк на своїх ресурсах і висміяли його, додають у ЦПД. Як наслідок, відео з «катуванням російських полонених» опублікували лише низькорейтингові ресурси. 

Цим фейковим відеоматеріалом росіяни прагнуть звинуватити ЗСУ у воєнних злочинах і порушенні міжнародного гуманітарного права під час Курської операції. Також російська пропаганда створює подібні постановні відео для залякування власних військових, аби ті не здавалися в полон. 

Ми вже неодноразово документували російські відеофейки за участі «українських військових». Так, раніше аналізували подібний відеофейк, на якому нібито українські військові розстріляли росіян, які хотіли здатися в полон.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись