Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Пропагандистські ресурси поширюють відео, на якому «українські військові катують російських військовополонених»

Прокремлівські телеграм-канали поширюють відеоролик, на якому нібито військові ЗСУ знущаються з полонених російських солдатів у Курській області. На оприлюднених кадрах присутні декілька зв’язаних чоловіків у російській військовій формі. Також на відео є буцімто український військовий, який катує електричним струмом одного з чоловіків, прив’язаного до металевого стільця.

Скриншот ЦПД

Центр протидії дезінформації провів дослідження щодо поширення цього відео та з’ясував, що низка російських «воєнкорів» отримали пропозицію його опублікувати від анонімних користувачів в особистих повідомленнях. Проте через очевидний постановний характер відео навіть найвідданіші пропагандисти відмовилися розміщувати цей фейк на своїх ресурсах і висміяли його, додають у ЦПД. Як наслідок, відео з «катуванням російських полонених» опублікували лише низькорейтингові ресурси. 

Цим фейковим відеоматеріалом росіяни прагнуть звинуватити ЗСУ у воєнних злочинах і порушенні міжнародного гуманітарного права під час Курської операції. Також російська пропаганда створює подібні постановні відео для залякування власних військових, аби ті не здавалися в полон. 

Ми вже неодноразово документували російські відеофейки за участі «українських військових». Так, раніше аналізували подібний відеофейк, на якому нібито українські військові розстріляли росіян, які хотіли здатися в полон.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join