Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Чорнобильській АЕС нібито стався викид радіоактивних елементів — хмара рухається на Київ

У російському сегменті телеграму пишуть, що на Чорнобильській АЕС нібито стався викид радіоактивних елементів і «хмара пилу рухається до Києва, адже про це свідчить напрям вітру». До публікацій додають фото спеціальної «мапи», яка має начебто показувати рух радіоактивної хмари у бік української столиці. 

Аналітики проєкту StopFake встановили, що радіаційний фон у Києві та околицях станом на 22 липня 2024 року перебуває в межах норми. Державна служба України з надзвичайних ситуацій також не підтверджувала інформацію про викид. Тим більше, ніякі українські медіа не повідомляли цієї новини. 

А фото, яке використали у фейковій публікації, взяте зі стоку — і на ньому насправді зображені дані щодо щільності забруднення плутонієм у 30-кілометровій зоні ЧАЕС станом на 2000 рік.

Така дезінформація почала поширюватися на тлі появи новин про аварію на Ростовській АЕС у Росії. Хоча достовірних даних про ядерну загрозу на російській атомній електростанції немає. Пропагандистські телеграм-канали намагаються відвертати від неї увагу твердженнями про аварію в Україні і застосування «брудної бомби Зеленського».

«Брудна бомба» - ще одна вигадка російського агітпропу. Пропагандисти її уявляють як вибуховий пристрій, що містить радіоактивні матеріали чи ядерні відходи. Страшилки про «брудну бомбу» став поширювати міністр оборони Росії Сергій Шойгу восени 2022 року. Потім їх повторювали ще кілька разів. Зокрема, у січні і червні 2024 року.

Такими повідомленнями пропагандисти намагаються відвернути увагу від можливих подій у Ростові-на-Дону.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись