Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У вінницькому дитячому садочку хлопцю «вимили рота милом», бо той спілкувався російською

У російському сегменті соціальних мереж поширюють відеоролик, у якому жінка заявляє, що в дитячому садку Вінниці одна з виховательок нібито «вимили рота з милом» її дитині, адже вона розмовляла російською мовою. Як дописують у публікаціях, у хлопця після «покарання» нібито розпочався алергічний стоматит, але притягнути до відповідальності адміністрацію садка матері наразі не вдалося. 

Власне, на відео також можна побачити кілька документів — скарги на ім’я керівника дитячого садка та до обласної прокуратури, а також довідку від стоматолога про те, що у дитини нібито розвинувся алергічний стоматит. У скаргах від імені Ковальчук Олесі Миколаївни йдеться, що інцидент стався у дитячому садку №67 «Сонечко», де вихователька Панасюк Олена Михайлівна нібито «знущалася» з її сина. 

Аналітики StopFake пояснили, що ця історія — цілковита вигадка. Фахівці звернулися до директора Департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, яка спростувала справжність цієї історії. Оксана Яценко заявила, що ні у дитячому садку №67, ні в будь-якому іншому дошкільному закладі Вінниці такої ситуації не траплялося. 

А також у «заяві-скарзі» аналітики виявили безліч неточностей, до прикладу: 

У Вінницькому дитячому садку №67 не працює вихователька на ім’я Панасюк Олена Михайлівна;

У скарзі на ім’я директора дитячого садка №67 вказано неправильну адресу дошкільного закладу (вулиця Василя Порика, 14 замість вулиця Стельмаха, 45);

Також неправильно вказано ім’я директора дитячого садка №67. Людина, зазначена у листі, є керівником іншого навчального закладу, але й там таких інцидентів не було зафіксовано.

Москва не вперше звертається до такої інтепретації українців — агресивними, ультранаціоналістичними й такими, що цінують лише «українську кров», українську мову й агресивно налаштовані на будь-що російське. Тобто вчергове назвали українцями «нацистами». 

Тож прочитайте кейси, де агітпроп інструменталізує такі питання: 

Як жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров». І що українці буцімто забороняють іноземними громадянам ставати донорами крові.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись