Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У вінницькому дитячому садочку хлопцю «вимили рота милом», бо той спілкувався російською

У російському сегменті соціальних мереж поширюють відеоролик, у якому жінка заявляє, що в дитячому садку Вінниці одна з виховательок нібито «вимили рота з милом» її дитині, адже вона розмовляла російською мовою. Як дописують у публікаціях, у хлопця після «покарання» нібито розпочався алергічний стоматит, але притягнути до відповідальності адміністрацію садка матері наразі не вдалося. 

Власне, на відео також можна побачити кілька документів — скарги на ім’я керівника дитячого садка та до обласної прокуратури, а також довідку від стоматолога про те, що у дитини нібито розвинувся алергічний стоматит. У скаргах від імені Ковальчук Олесі Миколаївни йдеться, що інцидент стався у дитячому садку №67 «Сонечко», де вихователька Панасюк Олена Михайлівна нібито «знущалася» з її сина. 

Аналітики StopFake пояснили, що ця історія — цілковита вигадка. Фахівці звернулися до директора Департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, яка спростувала справжність цієї історії. Оксана Яценко заявила, що ні у дитячому садку №67, ні в будь-якому іншому дошкільному закладі Вінниці такої ситуації не траплялося. 

А також у «заяві-скарзі» аналітики виявили безліч неточностей, до прикладу: 

У Вінницькому дитячому садку №67 не працює вихователька на ім’я Панасюк Олена Михайлівна;

У скарзі на ім’я директора дитячого садка №67 вказано неправильну адресу дошкільного закладу (вулиця Василя Порика, 14 замість вулиця Стельмаха, 45);

Також неправильно вказано ім’я директора дитячого садка №67. Людина, зазначена у листі, є керівником іншого навчального закладу, але й там таких інцидентів не було зафіксовано.

Москва не вперше звертається до такої інтепретації українців — агресивними, ультранаціоналістичними й такими, що цінують лише «українську кров», українську мову й агресивно налаштовані на будь-що російське. Тобто вчергове назвали українцями «нацистами». 

Тож прочитайте кейси, де агітпроп інструменталізує такі питання: 

Як жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров». І що українці буцімто забороняють іноземними громадянам ставати донорами крові.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join