Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Посольство України в Туреччині опублікувало документ щодо фінансування звільнених захисників Маріуполя

У російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють нібито документ посольства України в Туреччині. У ньому йдеться про виділення бюджетних коштів на перевищення суми витрат на проживання на території Туреччини п’ятьох звільнених з російського полону захисників Маріуполя. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Посольство України в Турецькій Республіці офіційно спростувало цю інформацію на своєму сайті. Про те, що цей документ є підробним, «свідчать неіснуючі реєстраційні номери, використаний недійсний бланк Посольства, зокрема зазначено давно неіснуючий сайт Посольства (актуальний сайт: turkiye.mfa.gov.ua), порушені інші правила ведення службової кореспонденції».

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати українських військових та ускладнити співпрацю України з Туреччиною, націлену на звільнення українських військових із російського полону. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, що Росія знищила весь флот безпілотників Bayraktar в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись