Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов нібито просить зменшити мобілізаційний вік до 17 років

Російські джерела поширюють фото «документа», в якому нібито голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, звертаючись до президента України, просить зменшити мобілізаційний вік із 25 до 17 років.

Джерело: телеграм-канал очільника ХОВА Олега Синєгубова

Однак це ― фейк, повідомляють у VoxCheck. На своєму телеграм-каналі Синєгубов уже спростував інформацію про існування цього «документа». Крім того, згідно з українським законодавством, неможлива ситуація, коли очільник ОВА чи ОДА пише звернення до президента, і той одразу змінює закон. Це доволі довгий процес, який ми можемо побачити на прикладі закону, що зменшив мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Спершу його подали до Верховної Ради України, потім розглядали у відповідному комітеті, обговорювали та голосували в парламенті. Після цього закон мав підписати голова ВРУ, а потім президент України. І весь цей процес тривав майже рік. 

Також у «зверненні» багато помилок, що нехарактерно для офіційного документа. Наприклад, правильно буде «Головнокомандувач», а не «Головнокомандуючий». Присутні й орфографічні помилки в документі, наприклад: «відповідно до … закон» замість «відповідно до … закону»,  «що до» замість «щодо», «тим більш» замість «тим більше», «Украйни» замість «України». Окрім цього, правильно буде «Зеленському В.О», а не «В.О Зеленському». Ще відсутні дата та номер документа. Зрештою, у «зверненні» очільника ХОВА просять надати ППО для «харківського гарнізону», хоча такого не існує. У цьому регіоні України діє оперативне угруповання військ «Харків», яке входить до складу ОСУВ «Хортиця». 

• Читайте також: Харків «готують до оборони», створюючи з житлових будинків «фортеці» (маніпуляція)

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись