Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов нібито просить зменшити мобілізаційний вік до 17 років

Російські джерела поширюють фото «документа», в якому нібито голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, звертаючись до президента України, просить зменшити мобілізаційний вік із 25 до 17 років.

Джерело: телеграм-канал очільника ХОВА Олега Синєгубова

Однак це ― фейк, повідомляють у VoxCheck. На своєму телеграм-каналі Синєгубов уже спростував інформацію про існування цього «документа». Крім того, згідно з українським законодавством, неможлива ситуація, коли очільник ОВА чи ОДА пише звернення до президента, і той одразу змінює закон. Це доволі довгий процес, який ми можемо побачити на прикладі закону, що зменшив мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Спершу його подали до Верховної Ради України, потім розглядали у відповідному комітеті, обговорювали та голосували в парламенті. Після цього закон мав підписати голова ВРУ, а потім президент України. І весь цей процес тривав майже рік. 

Також у «зверненні» багато помилок, що нехарактерно для офіційного документа. Наприклад, правильно буде «Головнокомандувач», а не «Головнокомандуючий». Присутні й орфографічні помилки в документі, наприклад: «відповідно до … закон» замість «відповідно до … закону»,  «що до» замість «щодо», «тим більш» замість «тим більше», «Украйни» замість «України». Окрім цього, правильно буде «Зеленському В.О», а не «В.О Зеленському». Ще відсутні дата та номер документа. Зрештою, у «зверненні» очільника ХОВА просять надати ППО для «харківського гарнізону», хоча такого не існує. У цьому регіоні України діє оперативне угруповання військ «Харків», яке входить до складу ОСУВ «Хортиця». 

• Читайте також: Харків «готують до оборони», створюючи з житлових будинків «фортеці» (маніпуляція)

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join