Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Керівник Вінницького обласного ТЦК та СП нібито «заборонив» продавати чоловікам перуки

У мережі поширюють інформацію, нібито у Вінниці керівник місцевого ТЦК та СП заборонив продавати перуки чоловікам, «щоб вони не намагалися ховатися від мобілізації, переодягнувшись у жінок. Як доказ до публікацій додають фото «оголошення» від ТЦК. 

Аналітики VoxCheck узялися за кейс і з’ясували, що керівник Вінницького обласного ТЦК та СП не давав подібного розпорядження. 

Власне, перевірка фото з «оголошенням» у Forensically за допомогою інструменту ELA показала, що світлина містить ознаки редагування. Так, текст оголошення створили та додали на світлину за допомогою фоторедактора.

При чому зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейку використали світлину магазину перук Topwigs за 2019 рік, який знаходиться у Києві. Адже у справжньому оголошенні на світлині йдеться про платну примірку перук.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись