Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Керівник Вінницького обласного ТЦК та СП нібито «заборонив» продавати чоловікам перуки

У мережі поширюють інформацію, нібито у Вінниці керівник місцевого ТЦК та СП заборонив продавати перуки чоловікам, «щоб вони не намагалися ховатися від мобілізації, переодягнувшись у жінок. Як доказ до публікацій додають фото «оголошення» від ТЦК. 

Аналітики VoxCheck узялися за кейс і з’ясували, що керівник Вінницького обласного ТЦК та СП не давав подібного розпорядження. 

Власне, перевірка фото з «оголошенням» у Forensically за допомогою інструменту ELA показала, що світлина містить ознаки редагування. Так, текст оголошення створили та додали на світлину за допомогою фоторедактора.

При чому зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейку використали світлину магазину перук Topwigs за 2019 рік, який знаходиться у Києві. Адже у справжньому оголошенні на світлині йдеться про платну примірку перук.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join