Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Нуланд нібито підтвердила, що Україна вийшла зі Стамбульских перемовин за вказівкою США

Російські пропагандисти намагаються перекрутити слова колишньої заступниці Держсекретаря США Вікторії Нуланд, стверджуючи, що її коментарі про відмову України від умов «Стамбульських угод» після консультацій із західними партнерами нібито є доказом того, що США та Британія зірвали мирні переговори. Водночас для української аудиторії поширюється інший меседж на основі цього коментаря: мовляв, переговірники в Стамбулі були готові «здати Україну», але Захід втрутився і завадив цьому. 

Насправді Вікторія Нуланд зазначила, що Україна правильно оцінила загрозу від стамбульських «мирних угод», адже вони включали обмеження на певні види озброєнь, що ослабило б оборонні можливості країни перед російською агресією. Водночас до Росії згідно з ними не висувалося жодних вимог, навіть щодо виведення військ. Про це нагадує Центр протидії дезінформації при РНБО.

Російські пропагандисти активно поширюють такі маніпуляції з кількох причин. По-перше, їхня головна мета — перекласти відповідальність за тривалу війну з Росії на Захід. Вони намагаються створити враження, що війна продовжується через дії США та Великої Британії, а не через агресивну політику Росії. Це допомагає посилити антизахідні настрої. По-друге, ці повідомлення спрямовані на підрив довіри до української влади. Створюючи враження, що українське керівництво, нібито під тиском Заходу, відмовилося від «мирних угод», пропагандисти намагаються сіяти недовіру серед українців і підірвати їхню віру в західну підтримку. Крім того, такі меседжі використовуються для внутрішньої мобілізації російського суспільства, показуючи війну як боротьбу не лише з Україною, але й із Заходом, що «втручається» у війну. Це дозволяє Росії обґрунтовувати необхідність продовження війни та репресивних заходів усередині країни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись