Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «спроба вторгнення»

6 серпня 2024 року українські військові перетнули кордон і зайшли на територію Росії в Курській області. Минуло більше як місяць, Збройні Сили України просунулись у глибину Курщини на 35 км, взяли під контроль близько 1300 кв.км і 100 населених пунктів. Також українські сили поповнили обмінний фонд на понад 600 російських військовополонених.

Проте Курську операцію ЗСУ Росія позиціює як «спробу вторгнення». Мовляв, Україна наважилася зайти на російську територію, але це не більше, ніж «спроба». Російське військово-політичне керівництво нібито все тримає під контролем, тому пересічним росіянам не слід турбуватися про ситуацію в Курській області. Водночас це насправді перше вторгнення іноземної армії в Росію з часів Другої світової війни. 

До риторики про «спробу вторгнення» вдаються як російські пропагандисти на своїх телеграм-каналах, так і офіційні джерела. Наприклад, станом на 10 вересня Міноборони Росії продовжує щоденно публікувати зведення «про перебіг відсічі спроби вторгнення ЗСУ на територію Російської Федерації в Курській області».

«Спробою вторгнення» було б те, якби російські прикордонники та інші військові формування не допустили, щоб театр воєнних дій перемістився на територію Росії. Однак реальність інша — росіяни досі намагаються дати лад бойовим діям на своїх землях.

Цим терміном російська пропаганда намагається знецінити успіхи українських військових у Курській операції та заспокоїти своїх громадян. Хоча неможливість вибити ЗСУ з території Росії — це насправді тривожний дзвінок для жителів цієї держави. Кремль не здатний захистити власне населення, тому й використовує подібні словосполучення, аби тільки росіяни не запідозрили, що «СВО» йде не «за планом».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись