Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецький журнал Handelsblatt нібито вдався до чорного гумору щодо українських чоловіків за кордоном

Російські пропагандистські ресурси поширюють інформацію, нібито на обкладинці свого крайнього номера німецький журнал Handelsblatt зобразив скривавлений український паспорт, а також відрубану кисть руки й підписав це все словами: «Так, мертвий. Але з новим паспортом». Так видання нібито відреагувало на рішення МЗС України обмежити українських чоловіків за кордоном в отриманні консульських послуг.

Скриншот із пропагандистського телеграм-каналу

Насправді ця інформація є фейковою, адже німецький журнал Handelsblatt не випускав номер із такою обкладинкою. Переконатися в цьому можна, заглянувши на офіційний сайт видання. Крім того, на обкладинці, яку поширюють російські пропагандисти, вказано випуск журналу від 4 травня 2024 року під номером 87, однак справжній випуск журналу під цим номером датується 6 травня 2024 року й має іншу обкладинку. 

Цей фейк — реакція російської пропаганди на тимчасове припинення надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном. У МЗС України наголосили, що рішення про призупинення процесу надання консульських послуг визначеній законом категорії українських громадян є тимчасовим кроком, зумовленим, зокрема, необхідністю розв'язати питання щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

• Читайте також: Німецький журнал Handelsblatt зобразив на обкладинці знищений танк Leopard

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись