Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Німеччина нібито передала Україні 1000 ноутбуків, замість далекобійних ракет Taurus

Таку інформацію поширили проросійські ресурси. Мовляв, Берлін відправив Верховній Раді України тисячу ноутбуків як подарунок, щоб зняти питання про передачу Україні далекобійних ракет Taurus. Це  маніпуляція. 

Розібрати цей кейс узялися фахівці з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони дослідили, що сам факт подарунку тисячі ноутбуків на потреби ВРУ підтвердили в посольстві Німеччини в Україні, проте там наголосили, що вони були передані «на знак солідарності та підтримки». Питання ж постачання ракет Taurus обговорюється впродовж останніх місяців, проте поки що Україна й Німеччина не досягли консенсусу щодо цього. Тобто, подарунок тисячі ноутбуків  це винятково допомога гуманітарного спрямування, а не відкуп від ракет, як це намагалися подати деякі прокремлівські ресурси. 

У такий спосіб агітпроп хоче дискредитувати міжнародну підтримку України та запевнити всіх навколо в тому, що країни Заходу вже втомилися від російсько-української війни й тому прагнуть її якнайшвидше закінчити в будь-який спосіб. Раніше ми спростовували інформацію, що росіяни буцімто знищили танк Leopard із німецьким екіпажем.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись