Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Школи та університети нібито до першого грудня мають подати в ТЦК та СП списки учнів, щоб потім їх можна було мобілізувати

Таку інформацію поширюють прокремлівські ресурси. Посилаючись на статтю із сайту ТСН, пропагандисти стверджують, що мета цих дій є цілком очевидною: коли підліткам виповниться 18 років і вони закінчать школу, їх нібито відразу ж мобілізують до ЗСУ й відправлять на місячне навчання. Після того вже повнолітніх людей буцімто будуть готувати до «мʼясних штурмів» лісопосадок і позицій російських військ. Втім це — маніпуляція. 

Фахівці з Центру протидії дезінформації звернули увагу на цей кейс. Вони зʼясували, що пропагандисти вдаються до маніпуляції інформацією, оскільки в статті ТСН йдеться не про мобілізацію, а про військовий облік громадян України, які досягли 17-річного віку. Крім того, навіть той порядок військового обліку, що діяв з 2016 року, але втратив чинність, так само передбачав подачу списків призовників, що досягли 17 років. Вони подавалися до районного або міського військового комісаріату відповідною установою чи організацією. 

У цьому випадку пропагандисти маніпулюють інформацією з метою посіяти страх, сумніви та непевність серед українського суспільства. У такий спосіб вони також підживлюють наратив про те, що в Україні триває «могилізація». Раніше «Детектор медіа» випустив масштабне дослідження про те, як російська пропаганда спекулює на темі українських дітей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись