Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття На світлині поруч із Гітлером і Геббельсом — не бабуся Христі Фріланд

На відомій світлині, що її тиражують соцмережі, поруч із Гітлером і Геббельсом зображена не бабуся канадської віцепрем'єрки Христі Фріланд, а дружина нацистського рейхсміністра пропаганди Магда Геббельс.

Про це пише Reuters. При цьому агенція посилається одразу на кілька акаунтів у фейсбуці та твіттері, частина з яких є верифікованими.

Однак першоджерело цієї фотографії — медіакомпанія Getty Images. Там схожа фотографія датована 1930-ми роками та містить підпис: «Німецький диктатор і нацистський лідер Адольф Гітлер (1889 – 1945) (у центрі ззаду) стоїть із нацистським міністром пропаганди Йозефом Геббельсом (1897 – 1945), його дружиною Магдою (1901 – 1945) і трьома їхніми старшими дітьми».

Цю брехню поширюють проросійські канали й акаунти для того, щоб звинуватити віцепрем’єрку, яка має українське походження, у тому, що в її родині були прихильники нацистів, і в такий спосіб скомпрометувати її. Між тим Христя Фріланд і загалом Канада залишаються одними з найближчих іноземних партнерів України.

Христя Фріланд — не єдина, хто постраждав від такої «нацифікації». Багатьом політикам, наприклад, президентові Польщі Анджею Дуді або канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, які підтримують Україну, Росія надає образ нацистів, приписуючи їм родство з ними.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись