Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття На Рівенщині шахраї розсилають фейкові листи з проханням щодо грошей на ЗСУ

Шахраї надсилають підприємцям листи нібито від імені Вараської районної військової адміністрації та просять зробити благодійний внесок для допомоги ЗСУ.  Натомість обіцяють податкові пільги. У листі зазначено реквізити для надсилання коштів. Також шахраї телефонують мешканцям району з проханням допомоги. 

Очільниця Вараської РДА Людмила Мариніна на своїй сторінці у фейсбук спростувала розсилання листів від РВА й телефонування та зазначила, що отримувачі коштів їй невідомі. Також вона повідомила правоохоронним органам про дії зловмисників. Про фейковий лист розповіли фактчекери проєкту Брехунець.

Шахраї не вперше використовують чутливу тему допомоги ЗСУ для отримання зиску. Раніше шахрайського листа надсилали підприємцям нібито від Одеської ОВА щодо участі у програмі гуманітарної допомоги ЗСУ. Також шахраї видавали себе за родичів військовослужбовців, які потребують допомоги.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись