Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Івано-Франківщині роздають нацистські листівки

У соцмережах поширюють інформацію, нібито в Івано-Франківській області роздають листівки з ксенофобським підтекстом. У першій листівці написано: «Чиста кров — здорова нація. Якщо ти ненавидиш руцьке, бульбашів, татарів, циган, пшеків та інше лайно — приєднуйся до нас. Час жниви настав!». На другій вказано кілька дат, а саме: день народження Адольфа Гітлера, день народження Степана Бандери, створення Української повстанської армії, зіткнення між прихильниками Євромайдану та «Антимайдану» в Одесі 2014 року та день вибуху на Кримському мосту. Наприкінці цієї листівки написано «твій час для подвигів» та згадано 2023 рік. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Фахівці проаналізували текст листівок та зʼясували, що вони відповідають стереотипному образу «українця-нациста» і містять низку неточностей, які вказують на те, що текст створювали іноземці без знання локального контексту. Крім того, аналітики не знайшли публікацій із листівками в українських ресурсах. Дописи з ними публікували лише російські пропагандисти та польськомовні антиукраїнські ресурси. Додатково фахівці перевірили фото листівок через FotoForensics і зʼясували, що на деяких із них зображення з листівками було додано за допомогою програмного забезпечення. Ба більше, на листівках можна побачити фото з бійцями «Азову» та учасниками організації «Центурія», однак вони не поширювали мову ненависті, що містить листівка. 

У такий спосіб пропагандисти намагаються виправдати війну проти України та посилити стереотипи про українців. Крім того, вони хочуть дискредитувати Збройні сили України та українське громадянське суспільство. Втім створюючи подібні фейки, росіяни закріплюють власні ксенофобські переконання, що є суміжним з ідеологією нацизму. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись