Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ФБР замовчує хабар розміром 5 мільйонів доларів, який українці дали Джо Байдену

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито американське Федеральне бюро розслідувань не надає конгресменам США деталей щодо 5 мільйонів доларів хабаря, який українська влада дала теперішньому президенту Сполучених Штатів Джо Байдену за часів його перебування на посаді віцепрезидента. Це — маніпуляція.

Автори дописів на цю тему в анонімних телеграм-каналах, що поширюють проросійську риторику, посилаються на відповідну статтю британського таблоїда The Daily Mail. У статті зазначають, що республіканці в Конгресі провели закрите засідання, на якому заслухали деталі щодо «хабаря». Автори цього матеріалу взяли коментар у конгресвумен Марджорі Тейлор Грін, яка висловила своє обурення ситуацією. Крім того, акцент у цьому випадку робиться на тому, що особа, яка повідомила про «хабар» першою, тепер побоюється за свою безпеку нібито через загрозу політичної розправи. Цитуючи цю статтю, російські пропагандисти вже пророкують Джо Байдену імпічмент, голові ФБР — увʼязнення, а Україні — відмову в подальшій допомозі. Мовляв, ця ситуація дає республіканцям «карт-бланш» для блокування допомоги Україні, а американці тільки це й підтримають, бо втомились від війни.

Насправді ж стаття розрахована на суто американську авдиторію, оскільки підливає оливи у вогонь вже наявного меседжу, яким маніпулювали республіканці з самого початку президентської каденції Джо Байдена. Зокрема, «корупційна діяльність» Байдена на посаді віцепрезидента стала центральною темою цілої конспірологічної теорії проти України, яку публічно підтримував експрезидент США Дональд Трамп. Видання The Daily Mail — це жовтий таблоїд. Крім того, у статті відчувається незбалансоване висвітлення теми — у ній присутні лише коментарі тих конгресменів, які підтримують основний меседж матеріалу. Конгресвумен Тейлор Грін — одіозна постать в американському політикумі, оскільки є однією з найактивніших членкинь течії «трампістів» усередині Республіканської партії США. Її висловлювання та дії майже завжди збігаються з риторикою Трампа, а адміни проросійських анонімних телеграм-каналів активно використовують саме її в якості представниці американського політикуму, оскільки вона підіграє меседжам російської пропаганди. Зрозуміло, що підтверджених даних про «хабар» ніде немає, а пропагандисти не згадують конкретних даних про те, що пересічні американці втомилися від теми війни проти України у своїх коментарях до матеріалу. Хоч течія «трампістів» і має певний вплив, станом на зараз вона не є настільки чисельною, щоб запустити процедуру імпічменту проти Байдена або повністю заблокувати допомогу Україні.

Використовуючи подібні історії, пропагандисти намагаються викликати паніку серед українців та недовіру до західних партнерів. Крім того, у такий спосіб вони також хочуть дискредитувати особисто Джо Байдена та його допомогу Україні. Мовляв, він допомагає нам лише тому, що йому заплатили купу грошей. Однак росіяни роблять це виключно з огляду на власний інтерес, намагаючись виправдати свою агресію проти України «боротьбою за справжні цінності». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись