Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міла Йовович нібито звільнила свою українську хатню робітницю через її «русофобію»

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах інформацію про те, що американська актриса Міла Йовович нібито звільнила свою українську домогосподарку через її «русофобію». Вони стверджують, що українка відмовилася розмовляти російською мовою з 16-річною донькою актриси, Евер Андерсон, чим нібито порушила свої обов'язки. Повідомляється, що хатню працівницю нібито звуть Світлана Чорних, і вона є біженкою з України. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. При перевірці цієї історії вони виявили кілька підозрілих моментів. По-перше, жодне авторитетне іноземне видання не повідомило про цей інцидент. Англомовні згадки з'являються лише від анонімних користувачів платформ X (колишній Twitter) та Odysee. По-друге, всі публікації, як у російському, так і в англомовному медіапросторі, мають однаковий текст.

StopFake встановив, що повідомлення про звільнення українки Йовович з’явилося 28 вересня на сатиричному російському телеграм-каналі «Империя очень зла», який публікує вигадані новини. У своєму описі канал прямо попереджає, що опубліковані матеріали можуть бути фейками або сатирою. Як і інші публікації на цьому каналі, «новина» про те, що Міла Йовович звільнила українку через відмову говорити російською, є вигадкою. У коментарях під відповідним дописом користувачі придумують подальші вигадані деталі і насміхаються з російських медіа які прийняли цю сатиру за реальність і поширили її у своїх соцмережах.

Мета поширення цього фейку полягає в дискредитації українців та підсиленні наративу про нібито «русофобію» серед українців, що зображує їх у негативному світлі. Такі вигадані історії використовуються для поширення ворожнечі між націями, маніпулювання громадською думкою і виправдання агресивної політики Росії щодо України на тлі війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись