Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Міла Йовович нібито звільнила свою українську хатню робітницю через її «русофобію»

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах інформацію про те, що американська актриса Міла Йовович нібито звільнила свою українську домогосподарку через її «русофобію». Вони стверджують, що українка відмовилася розмовляти російською мовою з 16-річною донькою актриси, Евер Андерсон, чим нібито порушила свої обов'язки. Повідомляється, що хатню працівницю нібито звуть Світлана Чорних, і вона є біженкою з України. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. При перевірці цієї історії вони виявили кілька підозрілих моментів. По-перше, жодне авторитетне іноземне видання не повідомило про цей інцидент. Англомовні згадки з'являються лише від анонімних користувачів платформ X (колишній Twitter) та Odysee. По-друге, всі публікації, як у російському, так і в англомовному медіапросторі, мають однаковий текст.

StopFake встановив, що повідомлення про звільнення українки Йовович з’явилося 28 вересня на сатиричному російському телеграм-каналі «Империя очень зла», який публікує вигадані новини. У своєму описі канал прямо попереджає, що опубліковані матеріали можуть бути фейками або сатирою. Як і інші публікації на цьому каналі, «новина» про те, що Міла Йовович звільнила українку через відмову говорити російською, є вигадкою. У коментарях під відповідним дописом користувачі придумують подальші вигадані деталі і насміхаються з російських медіа які прийняли цю сатиру за реальність і поширили її у своїх соцмережах.

Мета поширення цього фейку полягає в дискредитації українців та підсиленні наративу про нібито «русофобію» серед українців, що зображує їх у негативному світлі. Такі вигадані історії використовуються для поширення ворожнечі між націями, маніпулювання громадською думкою і виправдання агресивної політики Росії щодо України на тлі війни.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join