Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Києві нібито «забули про мораль» через «некрофільський показ»

У соціальних мережах поширюється інформація про нібито проведення в Києві «некрофільського показу», де демонструють танцюючі труни та похоронне дефіле. Пропагандисти, які створюють ці публікації, намагаються пов’язати це з «моральним занепадом» України, відмовою від православ’я та європейським курсом розвитку країни. У коментарях ці події називають проявом «некрофілії» та «розбещенням Київської Русі». Однак поширюване відео не має нічого спільного з некрофілією чи відмовою від православ'я. 

На цю маніпуляцію звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з’ясували, що насправді це уривок з похоронного дефіле, яке було частиною міжнародної виставки похоронної індустрії в Києві, що відбулася ще в червні 2021 року. Подібні виставки проводяться в багатьох країнах світу, зокрема й у Росії. Ці заходи є платформами для зустрічей представників ритуальних бізнесів і демонстрації нових технологій та товарів. Однак пропагандисти спотворили контекст події, намагаючись представити її як приклад морального занепаду України.

Такі маніпуляції спрямовані на дискредитацію України, її культурних та політичних цінностей. Пропаганда намагається показати, що Україна, відвернувшись від Росії, нібито втратила свої традиції та моральні орієнтири, ставши «жертвою» європейського шляху розвитку. Це також спроба підірвати довіру до України на міжнародній арені, представляючи її як «бездуховну» та «зруйновану» країну, а також відвернути увагу від власних внутрішніх проблем у Росії, де аналогічні виставки проводяться регулярно, але не викликають подібної критики.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись