Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про те, що внаслідок ракетного удару Росії по аеродрому у Хмельницькій області загинув військовослужбовець ВПС США

У російських пропагандистських телеграм-каналах поширювали повідомлення, що 26 вересня 2024 року в результаті російського ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові нібито загинув кадровий військовий ВПС США. Як «доказ» пропагандисти публікують відповідний допис такої собі «Melanie Malwin-Parker», буцімто дружини цього військового.

Однак це ― фейк, про що повідомив VoxCheck. Фактчекерам не вдалося знайти жодного акаунту на ім’я «Melanie Malwin-Parker» не лише у фейсбуці, але й у мережі загалом. 

Також на самому фото нібито з загиблим військовим помітно редагування ― у нього немає частини лівого вуха. 

Скриншот фейкового допису

Окрім цього, у фейковій публікації начебто дружини військового геолокація вказана як «Altus Air Force Base». Це авіабаза ВПС США, яка розташована в місті Алтус, штат Оклахома. На офіційному сайті бази вказано, що на ній розташоване 97-ме авіаційне крило. Воно складається з 58-ї транспортної ескадрильї, 54-ї та 56-ї ескадрильї повітряного дозаправлення. Підрозділи виконують свої завдання на військово-транспортному C-17 Globemaster III та на літаках-заправниках KC-135 Stratotanker і KC-46 Pegasus. Серед переліку техніки відсутній винищувач F-16, а тому в України не було потреби в спеціалісті з цієї бази.

Російська пропаганда поширює цей фейк задля підживлення наративу про нібито присутність «іноземних найманців» в Україні. Раніше ми аналізували дезінформацію, яка полягала в тому, що партнери нібито надали Україні несправні винищувачі F-16.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись