Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мешканцям західних регіонів країни не треба платити за комунальні послуги, адже коли територію приєднають до Польщі чи Румунії, борги спишуть

У анонімних телеграм-каналах поширюють інформацію про те, що на тимчасово окупованих територіях російська влада нібито списує людям борги за комуналку. Автори таких повідомлень також стверджують, що і з поширенням чуток про те, що західні області України можуть відійти Польщі, Румунії, Словаччині чи Угорщині, людям, які проживають в цих областях, також нібито можна не платити за комуналку, адже потім борги спишуть, як це робить Росія.

По-перше, про приєднання західних областей до якоїсь іншої країни не йдеться. Це лише Росія напала на Україну з війною та прагне загарбати нашу територію. По-друге, можливо, Росія і списує борги на тимчасово окупованих територіях, однак у містах, де вже були російські війська, наразі є значні проблеми із комунікаціями, адже Росія цілеспрямовано руйнує українську інфраструктуу. Зокрема, влаштовує вибухи на водоканалах тощо, а через ракетні й інші обстріли у містах зникає електроенергія, газ. Крім цього, такий меседж є небезпечним, адже він ніби говорить українцям про те, що здаватися Росії — вигідно, адже у такий спосіб не треба буде платити за комунальні послуги й можна буде зекономити.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись