Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Командувач Збройних Сил Польщі наказав готуватися до наступу на Львівщину та Волинь

Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали не вперше поширюють фейк про нібито плани Польщі «захопити західні області України». Цього разу російські пропагандисти разом з цією тезою ширили документ із начебто наказом генерального командувача Збройних Сил Польщі генерала Ярослава Міка, який буцімто передбачав, що «до особового складу певних підрозділів треба донести інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох областей — Львівської та Волинської».

Проєкт «Без брехні» пише, що Головне розвідувальне управління України одразу констатувало, що це фальсифікація. Фактчекери зазначають, що в документі йде мова про існуючі 6-ту повітряно-десантну бригаду імені бригадного генерала Станіслава Франтішека Сосабовського. «У фальсифікованому документі перераховані всі три бойові підрозділи бригади – 6, 16, 18 батальйони. Тобто, документ нас хоче запевнити, що весь склад бригади буде задіяний в операції. Але тут є одне але! У складі бригади є ще два підрозділи — 6 батальйон управління, та 6 батальйон забезпечення. Ми розуміємо, що москальска армія воює, як орда без забезпечення і харчується тим, що вкраде на окупованій території. Та і управляння — для них зайвий елемент. Проте, у сучасних західних арміях і у сучасній війні, забезпечення та управління — одні з ключових елементів успішних бойових дій. У фальсифікованому наказі про підрозділи управління та забезпечення "забули"», — повідомили в «Без брехні».

Наратив про розділ між Польщею та Росією України активно просувається російською пропагандою щонайменше з 2014 року. Зокрема, у 2022 році російські пропагандисти тиражували заяву керівника зовнішньої розвідки РФ Сергія Наришкина, що «Польща готується ввести миротворців в Україну аби захопити частину українських територій», а також, що «західні області України можуть відійти Польщі, Румунії, Словаччині чи Угорщині».

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись