Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У часи війни не можна радіти, постити фото з кав’ярень чи відпочинку

Цю тезу поширюють активно поширюють в українському сегменті соцмереж, переконуючи користувачів у необхідності відмовитися від будь-якого дозвілля та радості. Ця тема також часто стає предметом для сварок та звинувачень, що лише підіграє планам Росії. Її метою є розділити та розварити українців між собою, щоб розхитати ситуацію всередині країни, переспрямувати агресію з росіян та демобілізувати суспільство, яке об’єдналося проти агресора. До речі, зі схожою ціллю російська пропаганда поширювала й тези про «поганих біженців з України». Військовий психолог, експерт у сфері інформаційно-психологічних операцій Олег Покальчук пояснив, що під час війни можна й треба сміятися і радіти.

Насправді, коли ви проводите дозвілля за межами власних домівок — це має подвійний позитивний вплив: перше, ви розвантажуєтеся та допомагаєте своєму ментальному здоров’я; друге, ви підтримуєте економіку країни, коли йдете, наприклад, у кафе. Тому не піддавайтеся на російські провокації, адже будь-які взаємообвинувачення та чвари лише грають на користь окупантам. Звісно українцям, які перебувають у відносній безпеці чи за кордоном, не варто забувати, що інші громадяни, особливо, які перебувають близько до зони бойових дій, можуть чутливо сприймати той чи інший контент. Однак пропагандисти грають на відчутті провини українців у так званому «тилу». Чому українці мають позбутися синдрому «того, хто вижив» читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись