Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Індійський журнал Ananda Vikatan зобразив на обкладинці Зеленського в образі Ґолума з «Володаря перснів»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно індійський журнал опублікував обкладинку з зображенням Володимира Зеленського в образі персонажа «Володаря перснів» Ґолума. Також на обкладинці є напис: «Жоден перстень не допоможе приховати правди». Це — фейк. 

Фактчекери Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили цей кейс і встановили, що такої обкладинки не існує. На фейковій обкладинці вказано, що випуск запланований на 2 серпня 2023 року. Проте на офіційному сайті видання опублікували анонс журналу із зовсім іншою обкладинкою.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику також повторюють в інших великих країнах. Так у читачів може скластися враження, що весь світ налаштований проти України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись