Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Екскандидат у президенти США Мітт Ромні заявляв про плани Америки знищити Росію

Анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео користувачки, де жінка зачитує нібито промову Мітта Ромні, екскандидата у президенти США у 2012 році. За версією авторки відео, політик казав, що мета США — знищити Росію. Автори дописують, що ще тоді у США були зловісні плани щодо Росії. Також переконують, що недарма росіяни зараз захищають свою країну від Заходу. Це — неправда. 

Фактчекери VoxCheck проаналізували цей кейс і встановили, що ці слова не належать Мітту Ромні, таких заяв він не робив. Вони пояснили, що журналісти видання «Голос Америки» у 2016 році писали про фейковість цієї фрази. Насправді  вперше цитату опублікували у вересні 2012 року на платформі Fognews, яка спеціалізувалася на фейкових новинах. Звідти цю «новину» й розтиражували. Тобто цей фейк уже старий, але пропагандисти знову його використали у власних цілях. 

Поширюючи цей фейк, агітпроп підживлює наратив про існування «колективного Заходу», який мріє знищити Росію. Також автори виправдовують широкомасштабний наступ на території України. Мовляв, росіяни захищаються від впливового Заходу.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись