Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Російські військові знищують танки Leopard

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що російським інженерам з легкістю вдається знищувати українські танки й будь-яку іншу техніку. Мовляв, українська армія не здатна протистояти російській. Як доказ цієї тези автори наводять відео, де нібито росіяни знищили Leopard на Запорізькому напрямку. 

За кейс узялися фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що на відео зображений танк, який розміновував деокуповані території в Запорізькій області. Однак він не був знищений, адже продовжує працювати з розмінуванням. Це фактчекери визначили за зворотним пошуком у Google та характерними публікаціями в телеграм-каналах українського сегмента. 

У такий спосіб російська армія намагається приховати свої злочини та хоче переконати, що українське військо нібито постійно програє. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись