Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Гуманітарна допомога або зброя, яка постачається до України, розкрадається

Через соціальні мережі поширюють вкид, начебто гуманітарна допомога або зброя, яка постачається до України, не надходить до адресатів, розкрадається та стала предметом для корупції.

Про це повідомив журналіст Сергій Лещенко під час брифінгу, який відбувся 22 квітня, інформує 24 канал.

«Дуже активно цей вкид відбувається з посиланням на конкретну особу – Юрій Швець, що позиціює себе в медіапросторі як експерт із питань, пов'язаних з Україною. Цей Юрій Швець розповідає про те, що начебто США більше не довіряють Україні», – сказав Лещенко.

За його словами, у цьому всьому є цікавий момент, який вказує, що за цим «стирчать вуха» з Росії. Масовість таких коментарів під відео в різних соціальних мережах, під постами однакові, однотипні вкиди: розберіться, партнери нам більше не довіряють, все розкрадається. Але там є нюанс – це те, що коментарі перекладаються Google Translate. Це підтверджує момент – прізвище «Швець» у коментарях перекладає як «Ткач». Перекладатися може слово, а от прізвище – ні, пояснює Сергій Лещенко. «Тому, вказуючи Швеця як Ткача в цих коментарях, дуже активні коментатори, які відпрацьовують методичку держави-агресора, навіть не вичитують те, що постять», – додав він.

Сергій Лещенко зауважив, що «у нашому інфопросторі Юрій Швець з'явився завдяки відомому ютуб-блогеру, який раніше рекламував пірамідки. Саме він зробив Юрія Швеця дуже впізнаваним і бажаним експертом-коментатором на українському медіаринку».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись