Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Представники ФСБ намагаються вивідувати інформацію від українців через комп’ютерні ігри та сайти знайомств

Контррозвідники СБУ фіксують намагання представників Федеральної служби безпеки Росії вивідувати інформацію від місцевого населення України через комп’ютерні ігри та сайти знайомств. Зокрема, такі випадки сталися на Волині, повідомляє Управління Служби Безпеки України у Волинській області.

Оперативники виявили, що підліток із Луцька у комп’ютерній грі познайомився з майором спецслужби так званої Л/ДНР, який намагався отримати інформацію, а також фото і відео про розташування важливих стратегічних об’єктів на Волині. Юнак вчасно зорієнтувався і звернувся до Управління СБУ у Волинській області.

Ще одна історія стосується військовослужбовця, який на сайті знайомств познайомився з симпатичною дівчиною. Деякий час вони спілкувались на усілякі теми, обмінювались особистими фотографіями. Згодом «дівчина» натякнула на свій зв’язок із ФСБ та намагалась вивідати інформацію про військовий аеродром. Однак, чоловік вчасно заблокував настирливу знайому. В Управлінні СБУ просять бути обачними в інформаційному полі і радять батькам обговорити зі своїми дітьми питання інформаційної безпеки в комп’ютерних іграх та чатах.

«Якщо будь-які особи звертаються до вас чи до ваших дітей з проханнями вислати фотографію місцевості чи конкретного стратегічно важливого об’єкта, або просто розпитують про стан такого об’єкту, велика ймовірність, що вас хочуть використати на шкоду Україні та вашого міста, зокрема. Якщо ви запідозрили такі наміри щодо себе чи ваших близьких, повідомляйте про це в Управління СБУ», – йдеться у повідомленні відомства.

Нагадуємо, що Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись