Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Французькі журналісти нібито з’ясували, що злочини росіян насправді скоїли українці

Колишній радник Міністра оборони США Дуглас Макгрегор зробив заяву, що нібито французькі журналісти провели розслідування та отримали свідчення від очевидців, які стверджують, що в українських містах, де були зафіксовані масові вбивства, не було росіян. За його словами, українці вбивали своїх же співгромадян, щоб створити враження, що це були злочини російських військ. Про це пише Центр протидії дезінформації.

Втім ця заява є безпідставною та суперечить висновкам численних міжнародних розслідувань, які підтвердили російські воєнні злочини в таких містах, як Буча, Ізюм, Маріуполь та інших. Російські війська відповідальні за масові вбивства мирних жителів, що було задокументовано різними правозахисними організаціями та журналістами. Подібні фейкові повідомлення поширюються з метою відбілити репутацію Росії та дискредитувати Україну.

Російська пропаганда прагне перекласти провину за воєнні злочини на саму Україну, відводячи увагу від реальних фактів і документованих доказів звірств російських військових. Поширення таких заяв має на меті спонукати іноземну аудиторію до сумніву в об'єктивності міжнародних розслідувань та звинувачень на адресу Росії, щоб послабити тиск на неї з боку міжнародної спільноти. Через подібні фейки проросійські наративи намагаються дискредитувати українську армію та керівництво, створюючи хибне враження, що Україна нібито вчиняє злочини проти свого ж народу, що може зменшити підтримку з боку західних країн. Цей вид дезінформації є частиною ширшої кампанії Росії в рамках гібридної війни, де пропагандистські повідомлення використовуються для підриву довіри до українських інституцій та намагання викликати сумніви щодо підтримки України на міжнародному рівні. Росія систематично намагається створити паралельний інформаційний простір, у якому події війни спотворюються для того, щоб легітимізувати власні дії та виправдати агресію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись