Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Вісім несправжніх чатботів, які копіюють офіційний «Головний бот розвідки»

Шахраї запустили вісім несправжніх чат-ботів, які копіюють офіційний «Головний бот розвідки» за назвою, описом і зовнішнім виглядом. Основна мета цих підроблених ресурсів — ввести в оману українців, особливо тих, які проживають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), щоб отримати конфіденційну інформацію або спотворити комунікацію. Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Зловмисники створюють ці боти для того, щоб збирати важливі дані від населення та дезінформувати громадян. Це може використовуватися для передачі особистої інформації ворожим силам або для того, щоб підривати довіру до державних органів, зокрема до ГУР.

У Головному управлінні розвідки (ГУР) зазначають, що використання таких ботів є вкрай небезпечним і закликають громадян не передавати через них жодної інформації.

Посилання на справжній бот ГУР можна знайти на офіційному сайті ГУР або на їхніх верифікованих сторінках у соціальних мережах, позначених синьою або зеленою галочкою.

Перевірені способи зв’язку з ГУР: офіційний чат-бот Головного управління розвідки – @gur_official_bot; електронна пошта: gur_official@proton.me; через Signal і WhatsApp: +38 096 945 53 41.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись