Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейкове графіті з гуртом The Beatles і Зеленським

Російські телеграм-канали поширюють світлину графіті, яке нібито зʼявилося в Лондоні. Як стверджують пропагандисти, його створили на стіні під мостом поблизу будинку Пола Маккартні. На графіті нібито зобразили гурт The Beatles разом із Володимиром Зеленським, який «краде гаманець» у Джорджа Гаррісона. 

Скриншот ЦПД

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Цей фейк уперше почали поширювати ще в серпні 2024 року, а зараз йому дали «друге життя». Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Немає реальних доказів існування такого графіті. Також жодне надійне британське видання не повідомляло про подібний малюнок у Лондоні. На фейковість зображення графіті вказує й те, що його поширюють переважно в російському сегменті соцмереж і серед проросійської іноземної авдиторії.

Цим дезінформаційним вкидом російські пропагандисти намагаються дискредитувати президента України, зокрема перед західною авдиторією. Ми неодноразово вже документували подібні фейки. Наприклад, про графіті з втраченим в Україні літаком F-16, що нібито зʼявилося біля Пентагону.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись