Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Відео про 70-річну пенсіонерку, яку нібито побили за те, що вона відмовилась здавати картоплю на ЗСУ

Пропагандисти регулярно створюють відео для дискредитації українських військових і волонтерів, а також для деморалізації суспільства. Цього разу через коментарі в різних каналах і групах вони масово поширюють черговий фейк, на що звернули увагу фахівці проєкту «НотаЄнота». Це коротке відео тривалістю 46 секунд, зняте у вертикальному форматі з логотипом телемарафону «Єдині новини». У ньому розповідається про історію 70-річної пенсіонерки, яку нібито побили за відмову надати бійцям ЗСУ картоплю. Мовляв, через її рішення військові залишаться голодними. У відео вказано, що вона «грубо відмовила», говорила російською та нарікала на низькі пенсії і високі ціни.  

Однак такого відео не було на жодному медіа, що входить до телемарафону «Єдині новини». Логотип використовується для надання відео авторитетності, щоб створити враження, що це достовірний матеріал. Пропагандисти часто використовують логотипи відомих медіа заради ілюзії правдивості. Це відео добре грає на емоціях, але жодної конкретної інформації в ньому немає – ні імені пенсіонерки чи волонтера, який нібито її побив, ні згадок про картоплю. Поліція не повідомляла про такі інциденти, а відео складається з розмитих кадрів, де неможливо ідентифікувати жодну особу. Такі фейки навмисно спрощують ситуацію, викликаючи емоційний відгук і змушуючи людей додумувати деталі. У відео згадують, що ДБР нібито відкрило кримінальне провадження, хоча це неправда, оскільки у підслідності ДБР перебувають лише високопосадовці, правоохоронці та військові злочинці. 

Пропаганда у такий спосіб намагається створити образ жорстоких і бездушних військових або волонтерів, які нібито нападають на мирних громадян. Це спрямовано на підрив довіри та підтримки до захисників України, зокрема серед населення, яке надає їм допомогу. Фейк також покликаний загострити ворожнечу між різними групами населення –  волонтерами, військовими та цивільними. Цей розкол сприяє послабленню єдності, що є ключовим складником для захисту країни у війні. Поширюючи фейкові історії про конфлікти всередині українського суспільства, пропагандисти намагаються деморалізувати громадян і створити відчуття безнадії. Такі відео використовують для того, щоб сіяти сумніви та песимізм, створюючи уявлення про розлад у суспільстві. Використання фейкових сюжетів з емоційними тригерами, як-от побиття пенсіонерки, має на меті викликати обурення та негативні емоції, що сприяє швидшому поширенню дезінформації серед людей. Кремль також намагається зобразити Україну як нестабільну державу, де відбуваються соціальні конфлікти, що може вплинути на міжнародну спільноту і зменшити рівень підтримки з боку інших країн. 

Автор: Артур Колдомасов,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись