Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про українську настільну гру «Спробуй пояснити»

У проросійських телеграм-каналах поширюють фото настільної гри «Спробуй пояснити», яка нібито продається в Україні. Так, у ній гравцям пропонують пояснювати слова з карток, зокрема «москаль у полоні» та «деокупація».

Проте насправді це — фейк, про що повідомили в проєкті VoxCheck. За допомогою функції зворотного пошуку зображення від Google вдалося зʼясувати, що при створенні підробки пропагандисти використали візуальне оформлення російської настільної гри «Произнеси, если сможешь». Адже зображення персонажів фейкової гри повністю збігаються з оригінальною обкладинкою. Імовірно, фейкороби надрукували коробку з фейковою грою, використавши ілюстрацію справжньої гри. 

Ліворуч — гра з посту пропагандистів. Праворуч — оригінальна російська гра. Джерело: VoxCheck

Попри те, що в Україні дійсно продаються ігри з назвою «Спробуй пояснити» або інші схожі настільні ігри, гри з таким візуальним оформленням немає.

Приклади настільних ігор «Спробуй пояснити» в Україні. Джерело: VoxCheck

Це не перший фейк, що стосується настільних ігор. Наприклад, раніше ми аналізували, як пропагандисти зманіпулювали настільною грою «Ризик» у своїх інтересах. 

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись