Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Брехня про українського військового, який нібито «похвастався своїми звірствами в інтернеті»

Російські джерела поширюють інформацію про нібито «звірства» українських військових з 61-ї окремої механізованої бригади ЗСУ в Курській області. Пропагандисти пишуть, що український військовослужбовець нібито «похвалився» в мережі фотографією, на якій зображені «закатовані мирні жителі, що чинили опір». 

Однак це ― фейк. Центр протидії дезінформації знайшов оригінальний допис, і виявилося, що там був зовсім інший контекст. Російські пропагандисти зробили певні маніпуляції зі справжнім дописом, змінивши його текст у фоторедакторі та, зрештою, виставивши його за справжній.

Колаж ЦПД

Цей вкид має на меті представити українських військових у негативному світлі. Тобто йдеться про дискредитацію українських воїнів, зокрема тих, що виконують бойові завдання в Курській області. Раніше ми документували фейк, який полягав у тому, що Україна нібито створила «концтабори» на Сумщині.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись